چندی پیش سارقان آثار تاریخی و باستانی به قصد استخراج اشیا اقدام به حفر چاله در عمارت خسرو واقع در حاشیه شمالی شهرستان قصرشیرین کردند که موفق نشدند. وی با بیان اینکه بلافاصله پس از کاوش، با هماهنگی دادستانی، پیگرد عاملان کاوش در دستور کار قرار گرفت، گفت: همچنین هماهنگی های لازم با تیم باستان شناسی برای بررسی و جلوگیری از کاوش انجام شده است. گودالی را با حضور در شهرستان قصرشیرین حفاری کرد.
وی همچنین بیان کرد: عمارت یا کاخ خسرو پرویز در حاشیه شمالی شهر قصرشیرین و نزدیک آتشکده چهارقاپی قرار دارد که اکنون تنها خرابه هایی از آن به چشم می خورد. این اثر در جهت شرقی-غربی و به ابعاد 98*285 متر بر روی تپه ای به ارتفاع هشت متر ساخته شده و راه ورود به آن از طریق پلکان است.
بابایی ادامه داد: عمارت خسرو بیش از 70 هزار متر مربع مساحت دارد که با انجام کاوش های باستان شناسی می توان به آن دست یافت و احتمالا ابعاد آن بزرگتر از وضعیت فعلی است. وی افزود: تاکنون 6 فصل کاوش در مجموعه تاریخی عمارت خسرو شهرستان قصرشیرین انجام شده و هفتمین کاوش در ضلع غربی در انتظار تامین اعتبار است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قصرشیرین گفت: اولین فصل کاوش توسط باستان شناسان ایرانی در این عمارت از چند سال پیش آغاز شد و مشخص شد که این اثر دارای قسمت های مختلفی از جمله حیاط میانی، تالار، اتاق ها، رواق ها و مقاطع استت.
بابایی افزود: عمارت خسرو با استفاده از مصالح سنگ و گچ بر روی سکویی بزرگ به ارتفاع 6 متر نسبت به زمین اطراف ساخته شده و بنای آن از نظر نقشه معماری از 2 قسمت رسمی تشریفاتی و خصوصی تشکیل شده است.
به گفته وی، کاخ خسرو که به نام 2 اثر ساسانی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، مربوط به دوره ساسانیان است و در 24 شهریور 1310 با شماره ثبت 32 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. وی در خصوص نقش اداره میراث در مراقبت و حفاظت از آثار تاریخی و باستانی، این مهم را به دلیل کثرت و پراکندگی آثار مهم دانست و از سوی دیگر کمبود نیروی انسانی گاه باعث فرصت طلبی و هجوم سارقان می شود.
شهر مرزی قصرشیرین در مسیر هگمتانه و کنگاور به تیسفون، پایتخت امپراتوری ایران در دوره اشکانیان و ساسانیان دارای بیش از 100 اثر باستانی ثبت شده و شناسایی شده از جمله چهار قاپو، کاخ خسرو پرویز ساسانی، هوش کسری، کاروانسرای قصرشیرین و نهرشاه گدار اشاره داشت.