سد بختیاری که سالها در کشوقوس ساخته شده و در محدوده لرستان واقع است، اکنون با مشکلات و ابهامات جدیدی روبهرو شده است که به تشدید ناگفتهها و ابهامات پروژه اضافه میشود.
این سد در فاصله حدود ۵۰ کیلومتری بالادست سد دز و پنج کیلومتر بالادست تقاطع رودخانههای سزار- بختیاری واقع شده است. رودخانه بختیاری یکی از دو شاخه اصلی رودخانه دز است که از ارتفاعات جنوبی اشترانکوه سرچشمه میگیرد، به نزدیکی ایستگاه تنگ پنج میرسد و در اینجا با رودخانه سزار ادغام میشود تا رود دز را تشکیل دهد.
این پروژه با هدف افزایش ظرفیت تولید برق کشور در زمانهای پرمصرف، تولید ۳۰۰۰ گیگاوات ساعت انرژی برقابی در سال، جلوگیری از رسوبگذاری در سد دز و افزایش عمر مفید این سد و نیروگاه، افزایش حجم آب قابل تنظیم در حوزه رودخانه دز و بهبود مدیریت منابع آبی به منظور افزایش سطح زیر کشت اراضی پایین دست و کنترل سیلابهای فصلی از اهداف اصلی خود است.
مطالعات برای این پروژه از سال ۱۳۷۱ آغاز شده و تا سال ۱۳۸۸ تحت نظر مشاوران و کارشناسان مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین تا اوایل سال ۱۳۹۲، تقریباً ۱۵۰۰ میلیارد ریال هزینه شده است برای زیرساختهای اصلی این پروژه از جمله راههای دسترسی و سامانه انحراف.
نیروگاه سد بختیاری از نوع زیرزمینی است و با شش واحد توربین به ظرفیت ۲۵۰ مگاوات ساخته میشود. ظرفیت تولید این نیروگاه یک هزار و ۵۰۰ مگاوات است و در سال میتواند سه هزار گیگاوات ساعت انرژی برقابی تولید کند. در فاز دوم این پروژه، قرار است ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰۰ مگاوات افزایش یابد.
این سد با ارتفاع ۳۱۵ متر بر روی رودخانه بختیاری که یکی از شاخههای رود دز است، ساخته میشود. مکان احداث این سد در مرز بین استانهای لرستان و خوزستان و در محدوده شهرستان الیگودرز قرار دارد.
آدرس سد بختیاری کجاست
تصاویر سد بختیاری در لرستان
سد بختیاری کی افتتاح می شود ؟
این پروژه بعد از امین اعتبار در بهمن ماه 1402 عملیات ساخت آن آغاز شده اما زمان دقیق افتتاح سد بختیاری به صورت رسمی اعلام نشده است.